Om oss

Trallaus er en årlig musikkfestival siste helgen i juni. Festivalen holder til på historisk grunn på Blaker Skanse i Sørum kommune. Arenaen er lett tilgjengelig med kort gangavstand fra jernbanestasjonen Blaker.

Hvorfor heter festivalen Trallaus? Mange hevder å ha sett en soldatskikkelse komme tvers igjennom veggene i Artilleribygningen på Blaker Skanse. Noen tror at denne skikkelsen må være kommandant Adam Trallau. Han var kommandanten på Blaker Skanse i tiden 1745-1748. Selv “Åndenes Makt” var på Blaker Skanse i 2007 og prøvde å jage bort denne skikkelsen til ingen nytte. Kommandant Trallau satte i gang den store ombyggingen av skansen til nåværende form: en stjerneformet festning. Det Trallau ikke visste da, var at han satte i gang utbyggingen av en av de vakreste og mest perfekte konsertarenaer i landet. Siden denne standhaftige kommandanten er fortsatt litt sjef her på skansen, så døper vi festivalen: TRALLAUS.

Blaker Skanse ble besluttet anlagt i 1682 som et ledd i rekken av festningsverker som ble reist langs Glomma, til forsvar mot innmarsjlinjene fra de krigerske og stormannsgale svenskekongene.